De vegetarische kiloknaller - Champignonburgers


Soms heb ik zo’n dag dat ik vanaf het moment dat ik opsta bezig ben met bedenken wat er die avond op tafel moet komen. Sterker nog, soms koop ik iets in de winkel en vanaf dat moment fantaseer ik allerlei recepten. Iedere gek zijn gebrek, denk ik!
Afgelopen weekend hebben vriendlief en ik de Duitse supermarkt weer een keertje onveilig gemaakt. Nou ja, onveilig…ok, een goeie bijdrage aan de weekomzet geleverd dan. Bij deze boodschappen zat een kilo (ja een kilo!) kastanjechampignons. Wat moet je nou weer met zo’n hoeveelheid paddenstoelen?! “Ah joh, komt wel op”, zei vriendlief. Ok, ik maak wel een soepje ofzo, lekker makkelijk, of ik verzin wat nieuws?
Vanaf dat moment draaien mijn hersenen op volle toeren om iets “nieuws” te verzinnen, waar je lekker veel champignons voor nodig hebt. Een pasta waar je een paar paddenstoeltjes voor gebruikt voldoet dus niet…die paar slaan geen deuk in de voorraad zal ik maar zeggen. Een kilo is best veel!
Nu is er een moeilijkheidsfactor bij ons thuis, zoonlief van vriendlief “lust geen champignons”. Als hij niet weet dat ze erin zitten, lust hij ze best. Vals eigenlijk, als ik het zo teruglees. Maar ik ga toch echt die Duitse kiloknaller tot iets lekkers omtoveren! En sinds vanmorgen is er een idee waarvoor minimaal de helft van de kilo nodig is.
De kleine man lust graag hamburgers, dus waarom niet een keer een vegaburger maken? Kans dat hij het lust is groot, omdat het een “hamburger” is. Maar wat moet daarin? En hoe zorg je dat het smaakt en niet uit elkaar valt in de pan? Een rondje surfen dan maar. Blijkbaar ben ik niet de enige met het lumineuze idee. Echt legio aan recepten op internet en allemaal zijn ze anders. Toch vind ik er geen die me aanspreekt of waar ik alle ingrediënten voor in huis heb. Dan maar weer alle handigheidjes overnemen en een eigen mix maken om de burgers van te vormen. Dit is wat ik nog in de kast had, maar als je andere paddenstoelen ook lekker vindt kan dat natuurlijk ook.
Ingrediënten voor ongeveer 6 burgers

500 gr kastanjechampignons
1 ui
2 teentjes knoflook
2 handjes cashewnoten (gezouten, ongeveer 150 gr)
400 gr kikkererwten
1 ei
handvol havermout (glutenvrij)
handvol geraspte pecorino
2 el gedroogde bieslook
1 el gemalen komijn
½ el kerrie
1 tl tijm
peper
zout


Broodjes om de burgers om te leggen
Garnituur die je lekker vindt. Ik koos voor sla, gebakken uien en wat curry/mayonaise/ketchup. (doorstrepen wat je niet lekker vindt)
Extra nodig: een keukenmachine of blender

Maal in de keukenmachine de ui en de knoflook fijn. Fruit dit vast aan in een koekenpan met een beetje olie op laag vuur. Maal ondertussen ook de champignons, niet te fijn, welke je met de uien meebakt als deze glazig zijn. Als er water uit de champignons begint te komen haal je de pan van het vuur en laat je het mengsel even afkoelen en uitlekken in een zeef.
Doe de noten, kikkererwten, havermout en de pecorino in de keukenmachine en hak dit grof. Dit moet geen pasta worden! Als de paddenstoelenmix uitgelekt is doe je deze in een bak met de andere mix en schep je het goed door elkaar. Dan voeg je alle kruiden en specerijen toe. Wanneer alles goed gemengd is doe je er nog het ei door. Als het dan een te slap en plakkerig geheel wordt kun je er nog paneermeel, havermout of bloem doorheen doen, totdat het iets slapper is dan de consistentie van normaal gehakt (voor de niet-vegetariër onder ons) De ultieme test is of je er een hamburger vorm van kunt maken die niet uitloopt. Gewoon even testen op een bord ofzo.
Als je tevreden bent over de smaak zet je het mengsel nog even in de koelkast, zodat het minder snel uit elkaar valt in de pan. Anders voeg je nog wat extra kruiden toe, net wat jij lekker vindt.

Het enige wat rest is burgers vormen en bruin bakken in een koekenpan! Beleg je broodjes zoals jij dat lekker vindt en geniet!

Eet smakelijk !

Geen opmerkingen: