Soms
heb ik zo’n dag dat ik vanaf het moment dat ik opsta bezig ben met bedenken wat
er die avond op tafel moet komen. Sterker nog, soms koop ik iets in de winkel
en vanaf dat moment fantaseer ik allerlei recepten. Iedere gek zijn gebrek,
denk ik!
Afgelopen
weekend hebben vriendlief en ik de Duitse supermarkt weer een keertje onveilig
gemaakt. Nou ja, onveilig…ok, een goeie bijdrage aan de weekomzet geleverd dan.
Bij deze boodschappen zat een kilo (ja een kilo!) kastanjechampignons. Wat moet
je nou weer met zo’n hoeveelheid paddenstoelen?! “Ah joh, komt wel op”, zei
vriendlief. Ok, ik maak wel een soepje
ofzo, lekker makkelijk, of ik verzin wat nieuws?
Vanaf
dat moment draaien mijn hersenen op volle toeren om iets “nieuws” te verzinnen,
waar je lekker veel champignons voor nodig hebt. Een pasta waar je een paar
paddenstoeltjes voor gebruikt voldoet dus niet…die paar slaan geen deuk in de
voorraad zal ik maar zeggen. Een kilo is best veel!
Nu
is er een moeilijkheidsfactor bij ons thuis, zoonlief van vriendlief “lust geen
champignons”. Als hij niet weet dat ze erin zitten, lust hij ze best. Vals eigenlijk,
als ik het zo teruglees. Maar ik ga toch echt die Duitse kiloknaller tot iets
lekkers omtoveren! En sinds vanmorgen is er een idee waarvoor minimaal de helft
van de kilo nodig is.
De
kleine man lust graag hamburgers, dus waarom niet een keer een vegaburger
maken? Kans dat hij het lust is groot, omdat het een “hamburger” is. Maar wat
moet daarin? En hoe zorg je dat het smaakt en niet uit elkaar valt in de pan?
Een rondje surfen dan maar. Blijkbaar ben ik niet de enige met het lumineuze
idee. Echt legio aan recepten op internet en allemaal zijn ze anders. Toch vind
ik er geen die me aanspreekt of waar ik alle ingrediënten voor in huis heb. Dan
maar weer alle handigheidjes overnemen en een eigen mix maken om de burgers van
te vormen. Dit is wat ik nog in de kast had, maar als je andere paddenstoelen
ook lekker vindt kan dat natuurlijk ook.
500 gr kastanjechampignons
1 ui
2 teentjes knoflook
2 handjes cashewnoten (gezouten, ongeveer 150 gr)
400 gr kikkererwten
1 ei
handvol havermout (glutenvrij)
handvol geraspte pecorino
2 el gedroogde bieslook
1 el gemalen komijn
½ el kerrie
1 tl tijm
peper
zout
Broodjes om de burgers om te leggen
Garnituur die je lekker vindt. Ik koos voor sla, gebakken uien en wat curry/mayonaise/ketchup. (doorstrepen wat je niet lekker vindt)
1 ui
2 teentjes knoflook
2 handjes cashewnoten (gezouten, ongeveer 150 gr)
400 gr kikkererwten
1 ei
handvol havermout (glutenvrij)
handvol geraspte pecorino
2 el gedroogde bieslook
1 el gemalen komijn
½ el kerrie
1 tl tijm
peper
zout
Broodjes om de burgers om te leggen
Garnituur die je lekker vindt. Ik koos voor sla, gebakken uien en wat curry/mayonaise/ketchup. (doorstrepen wat je niet lekker vindt)
Maal in de keukenmachine de ui en de knoflook fijn. Fruit dit vast aan in een koekenpan met een beetje olie op laag vuur. Maal ondertussen ook de champignons, niet te fijn, welke je met de uien meebakt als deze glazig zijn. Als er water uit de champignons begint te komen haal je de pan van het vuur en laat je het mengsel even afkoelen en uitlekken in een zeef.
Doe de noten, kikkererwten, havermout en de pecorino in
de keukenmachine en hak dit grof. Dit moet geen pasta worden! Als de
paddenstoelenmix uitgelekt is doe je deze
in een bak met de andere mix en schep je het goed door elkaar. Dan voeg je alle
kruiden en specerijen toe. Wanneer alles goed gemengd is doe je er nog het ei
door. Als het dan een te slap en plakkerig geheel wordt kun je er nog
paneermeel, havermout of bloem doorheen doen, totdat het iets slapper is dan de
consistentie van normaal gehakt (voor de niet-vegetariër onder ons) De ultieme
test is of je er een hamburger vorm van kunt maken die niet uitloopt. Gewoon even
testen op een bord ofzo.
Als je tevreden bent over de smaak zet je het mengsel nog
even in de koelkast, zodat het minder snel
uit elkaar valt in de pan. Anders voeg je nog wat extra kruiden toe, net wat
jij lekker vindt.
Het enige wat rest is burgers vormen en bruin bakken in een koekenpan! Beleg je broodjes zoals jij dat lekker vindt en geniet!
Eet smakelijk !
Geen opmerkingen:
Een reactie posten