In Nederland
zijn we natuurlijk gewend om bij het ontbijt en de lunch – en soms zelfs bij de
avondmaaltijd- brood te eten. Stappen we daar vanaf, omdat we willen afvallen
bijvoorbeeld, dan vallen we gauw terug op salades. Hartstikke gezond en
super lekker. Helaas…in het advies staat ook dat ik mijn groenten niet rauw mag
eten. Even roerbakken, kort koken, grillen of stomen is het devies. Dat werkt
met een bak sla niet zo.
Dus ben ik op
zoek gegaan naar allerlei alternatieven, die genoeg gevarieerd zijn om niet te
snel verveeld te raken bij het ontwijken van brood. Als je er even goed over
nadenkt kom je al gauw tot de conclusie dat brood eten juist heel saai is. Er
zijn zoveel goede en vooral smakelijke alternatieven! Je moet er alleen wel wat
meer moeite voor doen.
Na een tijdje
mijmeren en experimenteren heb ik een standaard lijstje recepten gemaakt waarmee ik
varieer:
- Muffins, zowel hartig als zoet, maar dan wel zonder geraffineerde suikers
- Omeletten, daarmee kun je écht oneindig variëren
- Havermout, in allerlei combinaties met fruit en noten
- Smoothies
- Soepen
- Gegrilde of gewokte groenten met rijst of quinoa
- Pannenkoeken
Van de
pannenkoeken heb ik een versie gemaakt, die zó lekker is dat je bijna niet
gelooft dat ze echt gezond zijn. Onder mijn vrienden werd het recept
enthousiast ontvangen, dus wil ik het mijn blogvolgers niet onthouden.
Veel plezier
met bakken en pas op dat je je vingers er niet bij opeet ;)
Ingrediënten voor ongeveer 15 “American
pancakes”
1 blik kokosmelk
2 eieren
Handje geraspte kokos
1 el bakpoeder
1 el honing, mocht je het toch een beetje zoet willen maken.
(Spelt)bloem heb ik op het oog gedaan, omdat ik normaal gewone pannenkoeken bak.
1 blik kokosmelk
2 eieren
Handje geraspte kokos
1 el bakpoeder
1 el honing, mocht je het toch een beetje zoet willen maken.
(Spelt)bloem heb ik op het oog gedaan, omdat ik normaal gewone pannenkoeken bak.
Saus: bosvruchtenmix of ander fruit uit de
vriezer
Optioneel: Verse geitenkaas om tussen de
pannenkoeken te smeren
Meng alle ingrediënten tot een beslag van
yoghurtdikte. In een matig warme koekenpan bak je rustig kleine pannenkoeken,
van het formaat “American pancake” .Door de bakpoeder zullen ze ook wat dikker
en luchtig worden. Voordat ze aan de
bovenkant droog zijn al omdraaien, dan worden ze wat mooier. Wel snel
"flippen"!
Voor de saus neem je diepvriesfruit wat je in en steelpannetje opwarmt en laat
smelten. Je kunt het warm eten of koud!
Wanneer alles klaar is stapel je de
pannenkoekjes op elkaar met een lekker lepel saus ertussen. Als je het lekker
vindt smeer je de bovenkant van de pannenkoeken in met verse geitenkaas, dat
maakt het nog frisser en smeuïger!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten