Geen brood? Geen brood! - Speltpannekoekjes met kokos en bosvruchtensaus

Een poosje geleden heb ik het advies gekregen om brood met gist voorlopig te laten staan. Even geen brood van onze fantastische bakker dus. Ik mag wel desembrood en onze bakker maakt ook speltdesembrood, maar daar ben ik niet zo dol op. Dan vervang ik mijn broodmaaltijd net zo lief met iets anders. En dat doe ik dan ook!
In Nederland zijn we natuurlijk gewend om bij het ontbijt en de lunch – en soms zelfs bij de avondmaaltijd- brood te eten. Stappen we daar vanaf, omdat we willen afvallen bijvoorbeeld, dan vallen we gauw terug op salades. Hartstikke gezond en super lekker. Helaas…in het advies staat ook dat ik mijn groenten niet rauw mag eten. Even roerbakken, kort koken, grillen of stomen is het devies. Dat werkt met een bak sla niet zo.
Dus ben ik op zoek gegaan naar allerlei alternatieven, die genoeg gevarieerd zijn om niet te snel verveeld te raken bij het ontwijken van brood. Als je er even goed over nadenkt kom je al gauw tot de conclusie dat brood eten juist heel saai is. Er zijn zoveel goede en vooral smakelijke alternatieven! Je moet er alleen wel wat meer moeite voor doen.  
Na een tijdje mijmeren en experimenteren heb ik een standaard lijstje recepten gemaakt waarmee ik varieer:
  • Muffins, zowel hartig als zoet, maar dan wel zonder geraffineerde suikers
  • Omeletten, daarmee kun je écht oneindig variëren
  • Havermout, in allerlei combinaties met fruit en noten
  • Smoothies
  • Soepen
  • Gegrilde of gewokte groenten met rijst of quinoa
  • Pannenkoeken
Van de pannenkoeken heb ik een versie gemaakt, die zó lekker is dat je bijna niet gelooft dat ze echt gezond zijn. Onder mijn vrienden werd het recept enthousiast ontvangen, dus wil ik het mijn blogvolgers niet onthouden.
Veel plezier met bakken en pas op dat je je vingers er niet bij opeet ;)
Ingrediënten voor ongeveer 15 “American pancakes”

1 blik kokosmelk
2 eieren
Handje geraspte kokos
1 el bakpoeder
1 el honing, mocht je het toch een beetje zoet willen maken.
(Spelt)bloem heb ik op het oog gedaan, omdat ik normaal gewone pannenkoeken bak.
Saus: bosvruchtenmix of ander fruit uit de vriezer
Optioneel: Verse geitenkaas om tussen de pannenkoeken te smeren
Meng alle ingrediënten tot een beslag van yoghurtdikte. In een matig warme koekenpan bak je rustig kleine pannenkoeken, van het formaat “American pancake” .Door de bakpoeder zullen ze ook wat dikker en luchtig worden.  Voordat ze aan de bovenkant droog zijn al omdraaien, dan worden ze wat mooier. Wel snel "flippen"!
Voor de saus neem je diepvriesfruit  wat je in en steelpannetje opwarmt en laat smelten. Je kunt het warm eten of koud!
Wanneer alles klaar is stapel je de pannenkoekjes op elkaar met een lekker lepel saus ertussen. Als je het lekker vindt smeer je de bovenkant van de pannenkoeken in met verse geitenkaas, dat maakt het nog frisser en smeuïger!

Geen opmerkingen: