Speltkoekjes bakken met de Bakbar in Arnhem

Dat spelt steeds populairder wordt is voor iemand als ik heel fijn. Op steeds meer plekken kun je speltproducten kopen, hoewel je goed moet opletten of het echt alleen maar spelt is. Het meeste “Speltbrood” van de supermarkt bevat namelijk vaak alsnog (veel) tarwe en met een tarwe intolerantie schiet je daar helemaal niks mee op.

Gelukkig zijn er genoeg plekken die wel “echte” speltproducten hebben omarmd. Neem bijvoorbeeld de Bakbar in Arnhem. Zonder spelt is dit al een superleuke winkel waar elke bakgek zijn of haar hart op kan halen en ook cadeautjes voor de bakgek zijn er genoeg. Zo hebben ze bijvoorbeeld allerlei baksetjes. Samengestelde pakketjes met ingrediënten voor verschillende baksels. Maar dus ook met spelt!
Ik kreeg van een van mijn lieve vriendinnen een pakketje om speltkoekjes te bakken.  Een zakje meel, zout en bakpoeder, een zakje suiker en een vanillestokje (pas toegevoegd op het moment van aankoop zodat hij zo vers mogelijk is!). Je hoeft zelf alleen nog boter en een ei toe te voegen. Ideaal zeg ik je! En zo simpel als het klink, zo lekker zijn de koekjes.

Zelf even neuzen bij de Bakbar? Je kunt ze bezoeken op de Klarendalseweg 434 in Arnhem of op www.bakbar.nl

Ingrediënten voor 16 grote koeken of ongeveer 32 kleinere koekjes
200 gr speltmeel
175 gr kristalsuiker
125 gr roomboter
1 ei
merg van 1 vanillestokje
1 tl bakpoeder
snufje zout

Verwarm de over voor op 175 graden.
Mix de boter met de suiker goed door elkaar. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dit toe aan de boter. Voeg alle overige ingrediënten toe en maak er een moog deeg van. Als het deeg wat te nat is, kun je wat extra speltmeel toevoegen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak van het deeg mooie balletjes ter grootte van een grote knikker. (in mijn geval waren het hele grote knikkers) Leg de deegballetjes op redelijke afstand van elkaar op het bakpapier en druk ze met twee vingers wat platter.

Bak de koekjes in ongeveer 10-15 minuten mooi lichtbruin. Laat de koekjes afkoelen op de plaat en smullen maar!


Tipje van mij (gepikt van Rudolph): gooi je uitgeschraapte vanillestokje niet weg! Stop dit in een pot met suiker, dan heb je over een tijdje je eigen vanillesuiker gemaakt.

Geen opmerkingen: