Gelukkig zijn er genoeg
plekken die wel “echte” speltproducten hebben omarmd. Neem bijvoorbeeld de Bakbar in
Arnhem. Zonder spelt is dit al een superleuke winkel waar elke bakgek zijn of
haar hart op kan halen en ook cadeautjes voor de bakgek zijn er genoeg. Zo
hebben ze bijvoorbeeld allerlei baksetjes. Samengestelde pakketjes met ingrediënten
voor verschillende baksels. Maar dus ook met spelt!
Ik kreeg van een van mijn
lieve vriendinnen een pakketje om speltkoekjes te bakken. Een zakje meel, zout en bakpoeder, een zakje
suiker en een vanillestokje (pas toegevoegd op het moment van aankoop zodat hij
zo vers mogelijk is!). Je hoeft zelf alleen nog boter en een ei toe te voegen.
Ideaal zeg ik je! En zo simpel als het klink, zo lekker zijn de koekjes.
Zelf even neuzen bij de Bakbar?
Je kunt ze bezoeken op de Klarendalseweg 434 in Arnhem of op www.bakbar.nl
Ingrediënten voor 16 grote koeken of ongeveer 32 kleinere
koekjes
200 gr speltmeel175 gr kristalsuiker
125 gr roomboter
1 ei
merg van 1 vanillestokje
1 tl bakpoeder
snufje zout
Verwarm de over voor op 175 graden.
Mix de boter met de suiker goed door elkaar. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dit toe aan de boter. Voeg alle overige ingrediënten toe en maak er een moog deeg van. Als het deeg wat te nat is, kun je wat extra speltmeel toevoegen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak van het deeg mooie balletjes ter grootte van een grote knikker. (in mijn geval waren het hele grote knikkers) Leg de deegballetjes op redelijke afstand van elkaar op het bakpapier en druk ze met twee vingers wat platter.
Bak de koekjes in ongeveer 10-15 minuten mooi lichtbruin. Laat de koekjes afkoelen op de plaat en smullen maar!
Tipje van mij (gepikt van Rudolph): gooi je
uitgeschraapte vanillestokje niet weg! Stop dit in een pot met suiker, dan heb
je over een tijdje je eigen vanillesuiker gemaakt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten