Op een zaterdagmiddag begon ik samen met een vriendin vol goede moed aan zelfgemaakt falafel. Het recept klonk super makkelijk, alleen had ik geen kikkererwten laten wellen. Dat lukte ook niet meer, omdat dit blijkbaar twee dagen kost! Dan maar uit blik, dat is toch hetzelfde? FOUT! Nooooooit kikkererwten uit blik frituren! En het pureren met de staafmixer was ook al een drama, omdat deze erwten een stuk kleffer zijn dan de gewelde variant. Uiteindelijk waren we zo gefrustreerd dat we met een pureestamper (jawel een pureestamper) de erwten fijn hebben geprakt. Dat klinkt heel omslachtig en als veel werk, dat is het ook. Maar niet zo erg als blijven klooien met een staafmixer.
Afijn, alles gepureerd en gemengd was het mengsel fantastisch! Lekker geurig en smaakvol.
Nou hup, wok op het vuur en
frituren die falafel! Je raadt het al, dit waren erwten uit blik dus dat ging
helemaal niet goed. Binnen no time waren de balletjes opgelost tot pulp in de
olie. Vandaar mijn versie met falafel gebakken in de oven. Bijkomend voordeel
is dat het gezonder is dan frituren.
Omdat we de hele
zaterdagmiddag tot onze beschikking hadden wilden we ook zelf de tortilla’s maken.
Van speltmeel wel te verstaan, om tarwe te vermijden. Ook dat leek heel
makkelijk met het recept dat ik op internet gevonden heb. Dat was het ook
wel, alleen kostte veel tijd door het rusten van het deeg en een voor een
bakken van de pannenkoeken. Maar, het resultaat mocht er wezen, ze smaakten
heerlijk!
Als extra vulling van de
tortilla’s hebben we een snelle tzatziki (geraspte komkommer, lactosevrije yoghurt, en
knoflook) en sla met tomaat gemaakt.
Laat even weten hoe het gegaan is al je het geprobeerd hebt. Lijkt me leuk!
Ingrediënten voor ongeveer 20 tot 25 falafels
1 kg kikkererwten (gedroogde, twee dagen geweld in water)
2 uien, gesnipperd
5 teentjes knoflook, fijngehakt
1 grote bos peterselie, grof gehakt
1 bosje koriander, grof gehakt
1 groene peper, zonder zaadjes, grof gesneden
3 eetlepels kurkuma
3 eetlepels komijnpoeder
2 eetlepels korianderzaad
1½ theelepel bakpoeder
Pureer de uitgelekte kikkererwten met de rest van de
ingrediënten en wat zout en peper in de keukenmachine of met een staafmixer tot
een pasta. Proef of de falafel goed op smaak is.2 uien, gesnipperd
5 teentjes knoflook, fijngehakt
1 grote bos peterselie, grof gehakt
1 bosje koriander, grof gehakt
1 groene peper, zonder zaadjes, grof gesneden
3 eetlepels kurkuma
3 eetlepels komijnpoeder
2 eetlepels korianderzaad
1½ theelepel bakpoeder
Maak hoopjes ter grootte van sjoelschijven op een bakplaat met bakpapier en bak de falafel in een voorverwarmde oven op 200 graden in ongeveer 30 minuten. Of in ieder geval tot de goudbruin en nog een beetje zacht zijn. Als je te lang in de oven laat worden ze wel bruin, maar ook droog.
Ingrediënten voor ongeveer 12 spelttortilla’s
180 gram speltmeel1 tl bakpoeder
snuf zout
3 el (olijf)olie
175 ml net gekookt water
Roer de bloem, bakpoeder en zeezout door elkaar. Roer hier
de olie doorheen. Voeg vervolgens in kleine beetjes het gekookte water toe en
roer dit door elkaar met een lepel of vork. Met je handen mag wel, maar dat is
behoorlijk heet.
Gebruik niet te veel water. Het deeg mag wat plakkerig blijven, maar moet wel goed uit te rollen zijn.
Zet het deeg 10 minuten aan de kant om te rusten en warm vast een goede koekenpan met antiaanbaklaag op.
Verdeel het deeg in ongeveer 12 gelijke stukjes en maak hier bolletjes van. Rol deze bolletjes vervolgens een voor een uit tot dunne pannenkoeken. Ik heb steeds na het rollen gebakken en tijdens het bakken rolde ik vast de volgende uit.
Als je de pannenkoek in de koekenpan hebt gelegd smeer je er gelijk met de bolle kant van een lepel olie over, zodat de tortilla zacht blijft. Anders krijg je namelijk Matses. Ook lekker maar die zijn lastig te vullen met falafel. Draai de tortilla’s om als de onderkant begint de kleuren en smeer ook die in met olie. Als alle tortilla’s gebakken zijn kun je aan tafel!
Gebruik niet te veel water. Het deeg mag wat plakkerig blijven, maar moet wel goed uit te rollen zijn.
Zet het deeg 10 minuten aan de kant om te rusten en warm vast een goede koekenpan met antiaanbaklaag op.
Verdeel het deeg in ongeveer 12 gelijke stukjes en maak hier bolletjes van. Rol deze bolletjes vervolgens een voor een uit tot dunne pannenkoeken. Ik heb steeds na het rollen gebakken en tijdens het bakken rolde ik vast de volgende uit.
Als je de pannenkoek in de koekenpan hebt gelegd smeer je er gelijk met de bolle kant van een lepel olie over, zodat de tortilla zacht blijft. Anders krijg je namelijk Matses. Ook lekker maar die zijn lastig te vullen met falafel. Draai de tortilla’s om als de onderkant begint de kleuren en smeer ook die in met olie. Als alle tortilla’s gebakken zijn kun je aan tafel!
Dit recept is gebaseerd op dat van www.beginspiration.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten