Italiaanse pasta met een Spaans tintje - Pasta carbonara met manchego

Op een of andere manier is pasta carbonara de laatste tijd een hot topic om me heen. In verschillende hoeken is wat ophef over het wel of niet toevoegen van room aan de “saus” en er wordt wel gezegd dat dit absoluut fout is. Het zou zelfs heiligschennis zijn. Misschien net zo iets als je spaghetti kort en klein snijden?

Omdat ik het met dat laatste wel eens ben, was ik nieuwsgierig wat er dan zoveel beter is aan een carbonara zonder room. Het komt me ook wel goed uit als ik dat weg kan laten trouwens! De pasta heb ik vervangen door maispasta van de Jumbo. Dat valt niet zo zwaar en is tarwevrij, uiteraard.
Op zoek naar een goed recept dus! Dat je Parmezaanse kaas kunt vervangen met pecorino wist ik al, alleen had ik dat niet in huis. Wel had ik twee stukken manchego in de koelkast van de Spaanse week bij de Lidl. (Aanrader!!) Na even google-en was me duidelijk dat deze kaas uitstekend geschikt is voor een carbonara. Hup de keuken in en uitproberen!
Ingrediƫnten voor 2 Ɣ 3 personen
400 gr (mais)pasta
150 gr manchego, geraspt
2 eieren
150 gr rauwe ham of spek
1 ui, gesnipperd

Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking en zet wat kookwater apart voordat je de pasta afgiet. Klop de eieren los in een kom en meng er de geraspte kaas doorheen. Voeg ook een par eetlepels kookwater toe aan je eimengsel.


Snij de ham of spek in reepjes en bak deze aan in een hapjespan. Bak daarna het uitje mee tot deze glazig is. Voeg de uitgelekte pasta toe aan je pan en bak nog een minuutje mee. Haal dan de pan even van het vuur om het eimengsel toe te voegen. Doe je dit met de pan op het vuur, dan heb je pasta met roerei. Ook lekker, maar niet de bedoeling.
Schep alles goed door elkaar en serveren maar!

Als variatie kun je er nog groene kruiden doorheen doen op het laatste moment. Denk aan peterselie, basilicum, rozemarijn, noem maar op….

Geen opmerkingen: