Quiche met broccoli, spekreepjes en mais

Het is niet moeilijk, je kunt er alle kanten mee op en je kunt het goed bewaren als er overblijft: quiche. Ik ben er dol op, maar als je geen tarwe eet kun je geen kant en klaar deeg gebruiken. Voor mij maakt dat de drempel om quiche te maken wat hoger. Gisteren had ik alle tijd en een half doosje eieren dat op moest. Blijkt dat het maken van het deeg veel simpeler is dan ik me herinnerde! Tijdens het koken was ik ook nog eens zo helder van geest om foto's te maken van het proces. Het rook alleen zo lekker toen de quiche uit de oven kwam dat ik alleen nog van het laatste puntje een foto kon nemen voor het eindresultaat. En daar moest ik ook snel voor zijn!


Het laatste puntje
In mijn quiche gebruikte ik ook 200 g feta, maar dat maakt de quiche vrij zout. Daarom heb ik het uit het recept gelaten. Wil jij dit toch toevoegen? Brokkel de feta dan door de vulling voordat je de spekjes en groenten erdoor schept. Hou eventueel wat apart voor over de bovenkant.

Ingrediƫnten voor 4 tot 6 personen

Voor het deeg:
250 g speltbloem (+extra voor het uitrollen)
125 g koude roomboter, in blokjes
¾ tl zout
1 tl paprikapoeder
1 tl kurkuma
½ tl knoflookpoeder
1 ei
3 el ijskoud water

Voor de vulling:
300 g gerookte spekreepjes
500 g broccoli (diepvries)
1 grote of 2 kleine lente uitjes
4 eieren
200 ml lactosevrije slagroom
Zout en peper
200 g mais (blik)
200 g Griekse feta
1 el gedroogde bieslook
1 el gedroogde peterselie

Verder nodig:
Springvorm ∅ 26
Bakpapier
Steunvulling voor blindbakken, zoals bakbonen, gedroogde erwten of rijst.

Deeg maken:
Meng de boem, het zout, paprikapoeder, kurkuma en het knoflookpoeder in een kom met een garde door elkaar. Wrijf de blokjes koude boter er met je vingers door, tot je een kruimelig geheel hebt. Voeg het ei en het water toe en kneed kort tot een bal. Als het deeg nog plakt is het te nat. Voeg dan bloem toe tot het deeg glad, maar niet droog is. Is het deeg droog en wordt het geen bal? Kneed er dan een beetje extra water doorheen. Er moet een stevige, niet elastische, deegbal ontstaan. Doe het deeg in een stuk vershoudfolie en druk het een beetje plat. Leg het voor 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit, op een bebloemd werkblad, tot ongeveer 5 mm dikte. Probeer dit in 1 keer goed te doen het deeg is snel overwerkt en dan is je bodem niet meer bros na het bakken.
Bekleed de ingevette springvorm met het deeg en prik gaatjes in de bodem met een vork. 


Met de gaatjes in de bodem voorkom je luchtbellen
Om te voorkomen dat de bodem niet gaar is als de rest van de quiche klaar is, gaan we eerst blindbakken. Verkreukel een vel bakpapier, ontvouw het weer en bekleed het deeg ermee. Vul de vorm met je steunvulling. Zorg dat deze niet het deeg direct raakt, dan bakt het er namelijk in vast. Bak het deeg 20 minuten in de oven. Haal dan de vorm weer uit de oven en verwijder het bakpapier met de steunvulling. Zet de deegbodem nog 15 tot 20 minuten terug in de oven. Laat daarna afkoelen voordat je de vulling erin stort.

Vulling maken:
Bak in een grote koekenpan of wok de spekreepjes uit. Giet het vet dat hier vanaf komt af, dit heb je niet nodig. Voeg de bevroren broccoli roosjes toe aan de pan met spekjes en bak tot ze beginnen te ontdooien. Laat de mais uitlekken en bak kort mee. Snijd ondertussen de lente ui in ringetjes. 
Breek in een kom 4 eieren en roer ze los. Voeg de slagroom toe en meng het door elkaar. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Houd er rekening mee dat de spekreepjes ook al zout zijn. Doe de gedroogde kruiden erbij en roer even door. Zet dit even opzij, zodat de gedroogde kruiden kunnen wellen in het eimengsel. Kort voordat je de vulling in de deegbodem gaat storten voeg je de lente ui en het groente-spekmengsel toe aan het eimengsel. Roer goed door om alle ingrediƫnten gelijk door de vulling verdeeld zijn.
Stort de vulling in de afgekoelde deegbodem.


Verdeel eventueel verkruimelde feta over de quiche
Bak de quiche op 180°C in 45 tot 60 minuten gaar. 

Wil je de quiche later eten? Bak dan alleen de eerste 30 minuten. De laatste 15 tot 30 minuten bak je af voordat je gaat eten.


Geen opmerkingen: