Mmmmm, mochaccino muffins!

Zo denk je “vaarwel gebak en lekkere dingen” en zo is het weer “Hallo, heerlijkheden!!” Zonder tarwe en koemelk blijft er weinig te snoepen over. In alle algemeen verkrijgbare gebak, cake en koeken zit sowieso tarwe en vaak ook melk of melkbestanddelen. Gelukkig kan ik altijd bij mijn trouwe speltbloem en –meel terecht. Wat dat betreft prijs ik me gelukkig dat ik geen glutenallergie heb!

Op een van de vele zondagen was ik weer in bakboeken en op internet aan het neuzen voor inspiratie. Al gauw kwam ik een basisrecept voor muffins tegen. Wel alleen voor tarwe, helaas. De alternatieven met spelt spraken me niet echt aan dus ben ik gewoon eigenwijs zelf aan de slag gegaan. Omdat ik de eigenschappen van speltbloem inmiddels goed door heb weet ik wat ik aan moet passen als ik tarwe wil vervangen. Gewoon iets meer olie (in plaats van de gesmolten boter) en bakpoeder, dan is het niet zo droog en je cakes worden wat luchtiger.

Nu is zo’n basisrecept heel lekker, maar vooral handig! Je kunt er alles aan toevoegen wat je maar wilt! Houd er dan wel rekening mee dat je voor alle “natte” ingrediënten meer bloem toevoegt en andersom voor extra toegevoegde “droge” ingrediënten neem je extra sojamelk of olie. Sindsdien heb ik al zoveel verschillende versies gemaakt dat ik een muffinblog zou kunnen maken. Het is bijna een verslaving!


In dit recept heb ik koffie toegevoegd, wat wordt opgevangen door de cacaopoeder en stukken chocolade. En al zeg ik het zelf, ze zijn echt superlekker!

Nog een klein tipje: als je net als ik vaak muffis maakt, koop dan je papieren vormpjes eens bij de Xenos. Daar kosten ze bijna niks en je hebt er meteen 100 per verpakking. Daarbij hebben ze veel keuze en ze zien er erg leuk uit!

Ingrediënten voor 12 muffins
300 gr speltbloem
1 zakje backin bakpoeder
60 gr suiker
½ tl zout
250 ml sojamelk
1 ei

60 ml zonnebloemolie
1 zakje vanillesuiker
100 gr pure chocolade

75 gram cacaopoeder
1 kopje espresso
2 el oploskoffie (liefst ook espresso)


Muffinbakblik
papieren muffinvormpjes

Doe de bloem, zout, bakpoeder, suiker, zout en vanillesuiker in een beslag kom en meng deze goed door elkaar. In een maatbeker meet je de olie en melk af. Daarin breek je het ei, wat je er goed doorheen roert. Zet je espresso in een mok waar je goed in kunt roeren en schep de oploskoffie erbij. Goed doorroeren en dan bij het melkmengsel gieten.


Mix de natte ingrediënten in de droge tot een beslag. Dit kun je met een siliconen spatel doen of in de keukenmixer. Het is in beide gevallen zo gepiept.
Breek de chocolade in stukjes, zo groot of klein als je zelf wilt. Ik hou van grote brokken! Meng deze nog snel door het beslag en doe de papieren vormpjes in je muffinbakblik.

Met een ijsbollentang kun je het snelst en makkelijkst doseren. Één schep is precies genoeg voor een muffin. Zo haal je precies 12 muffins uit dit beslag, die nog even groot zijn ook.

Geen opmerkingen: