Lekker extra, extra lekker! - Ingemaakte zoet-zure uien

Lunchen op je werk, de meesten onder ons doen dat elke (werk)dag. Je kunt in de kantine van de baas van alles kopen, maar het nadeel daarvan is dat het al gauw een paar tientjes per maand kost. En de geboden keuzes zijn lang niet allemaal even gezond. Reden genoeg om zelf voor je lunch te zorgen. De meest voor de hand liggende optie is om je eigen boterhammen te smeren en in je trommeltje mee te nemen. Ook voor mij.

Ik schreef al eerder over de tonijnsalade die wij thuis zelf maken. Deze is zo lekker dat ik het met gemak elke dag eet, maar altijd hetzelfde gaat toch vervelen. Daarom doe ik er af en toe iets anders bij, om de boterhammen op te leuken. Het moet niet te moeilijk zijn en het is het handigst als je het op voorraad in de koelkast kunt bewaren voor een langere periode, zodat je het zo kunt pakken.
Al heel lang worden groenten en dergelijken ingemaakt. De supermarkt staat er vol mee, maar als je een beetje hebt meegelezen weet je dat ik liever zelf aan de slag ga. Zo is mijn volgende receptje ontstaan. Ik zeg expres receptje, want meer is het niet. Super simpel, maar oh zo lekker! Wat dan!?
Nou, uien! Een heerlijke toevoeging op de dagelijkse boterhammen of bijvoorbeeld door een salade. Verzin het, ze kunnen erdoor.

Ingrediƫnten voor een weckpot van 750 ml
4 a 5 uien
2 kopjes azijn
1 kopje water
3 el suiker
scheutje citroensap, voor het frisse zuurtje
Maak de uien schoon en snijd ze in de lengte in dunne reepjes. Zet ondertussen een steelpan op het vuur en warm de overige ingrediƫnten hierin op, zodat de suiker oplost. Het hoeft niet te koken, maar zorg wel dat het goed warm is. Proef even of het zoet of zuur genoeg is, het is de bedoeling dat het een beetje op het zuur van zilveruitjes lijkt. Voeg azijn of suiker toe tot je tevreden bent. Doe dan je uien erbij en zet het vuur uit. De uien zullen nu iets zachter worden.
Laat het geheel afkoelen en schep over in de weckpot. Giet er zoveel mogelijk vloeistof bij en sluit de pot. Schud een keer om en vul de pot helemaal af.
In de koelkast verder laten koelen en klaar ben je. Laat wel minimaal een nachtje staan, anders zijn de uien nog een beetje scherp.
Op deze boterham met tonijnsalade heb ik ook een beetje tomatenketchup gedaan.

Geen opmerkingen: