Een tijdje terug kreeg ik de
tip van een vriendin met een nieuw dieet dat je spelt net als rijst kunt
koken. Let op, het kost wel de nodige voorbereiding!
Eerst heb ik een relaxte
zondagmiddag besteed aan het voorbereiden van de speltkorrels. Eerst afspoelen
en dan in een flinke laag water 4 uur laten wellen. Na deze 4 uur kook je de
spelt in drie kwartier tot een uur gaar. Afgieten en eventueel laten afkoelen.
Je kunt de gekookte spelt ongeveer 5 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
Nu de spelt gekookt is kun
je het gebruiken in salades, in plaats van rijst of couscous en in
ovenschotels. Tot een paar maanden geleden had ik geen oven, dus een
ovenschotel was de leukste uitdaging. Dit is een vega-versie, maar de
meatlovers onder jullie kunnen er wel twee kipfilets doorheen doen. Die bak je
dan met de uien mee.
Ingrediënten voor 4 personen
200 gr gekookte speltkorrels
200 gr diepvries broccoli
100 gr diepvries tuinerwten
4 eieren
4 el (soja)yoghurt of kwark
100 ml room of sojaquisine
1 ui
1 teentje knoflook
1 tl koenjit
1 tl korianderpoeder
een handje noten (amandelen, walnoten, pompoenpitten…)
peper
zout
geraspte kaas
200 gr gekookte speltkorrels
200 gr diepvries broccoli
100 gr diepvries tuinerwten
4 eieren
4 el (soja)yoghurt of kwark
100 ml room of sojaquisine
1 ui
1 teentje knoflook
1 tl koenjit
1 tl korianderpoeder
een handje noten (amandelen, walnoten, pompoenpitten…)
peper
zout
geraspte kaas
Extra: ingevette ovenschaal
en een diepe koekenpan of wokpan
Snipper de ui en knoflook.
Fruit ze aan in een wokpan met een beetje olie. Voeg de kruiden en de nootjes
toen om deze even me te bakken. Blancheer ondertussen in 5 minuten de groenten
in kokend water.
Voeg de gekookte speltkorrels toe aan de uien en nootjes in de wokpan en bak deze even kort mee. Gooi de uitgelekte groenten er bij en schep het geheel goed door elkaar. Verdeel dit mengsel over de ovenschaal.
Voeg de gekookte speltkorrels toe aan de uien en nootjes in de wokpan en bak deze even kort mee. Gooi de uitgelekte groenten er bij en schep het geheel goed door elkaar. Verdeel dit mengsel over de ovenschaal.
In een schaal klop je de
eieren los met de room en de yoghurt of kwark en breng op smaak met peper en
zout. Verdeel dit gelijkmatig over de groenten en spelt in de ovenschaal. Het
is de bedoeling dat in ieder geval de speltkorrels in het vocht staan, anders
drogen ze uit en raak je je kiezen kwijt aan de keiharde korrels. Strooi er
kaas overheen en plaats de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven,
voor 25 minuten op 200 graden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten