Bomvolle maaltijdsalade

Soms heb je wel honger, maar geen zin in warm eten. Vooral in de zomer een bekend dilemma. Veel opties blijven er dan niet over. Je zou iets kunnen laten bezorgen, al is ook dan de keuze beperkt en gezond is ook anders. Ik kan af en toe ook echt zo’n bui hebben dat ik niet weet wat ik wil, maar best wel zin heb om iets te maken. Zo is ook deze salade ontstaan. Geïnspireerd door honger heb ik de vriezer en de groentelades opengetrokken en met wat ik vond ben ik aan de gang gegaan. Het duurde even, want er zijn wat bewerkingen, maar het resultaat mag er wezen! Alle elementen zitten erin, veel groenten, eiwitten, vetten en koolhydraten. En als frisse tegenhanger van de toch wel vette spekreepjes een friszure honingmosterd dressing. My favorite!
Voor de extra vezels zou je er een paar bruine boterhammen bij kunnen roosteren. Hoewel dat niet nodig is, want deze salade zit bomvol en jij straks ook!

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen
250 gr spekreepjes
2 eieren
100 gr diepvries sperziebonen
50 gr diepvrieserwten
eikenbladsla melange
1 avocado
2 bosuitjes
bakje cherrytomaatjes
halve komkommer
5 kleine gekookte aardappels, in partjes gesneden

dressing:
5 el olijfolie
3 el azijn
scheutje citroensap
2 tl honing
1 tl mosterd
versgemalen peper
zout

Bak de spekreepjes rustig uit tot ze knapperig worden. Laat ze uitlekken en afkoelen op een stukje keukenpapier.

Kook ondertussen de eieren in een minuut of 10 tot ze hardgekookt zijn.

Zet een volle waterkoker aan en zet ook vast een kookpan klaar. Als het water kookt doe je dit in de pan en zet deze op het vuur. Als het water weer kookt doe je de boontjes en de erwten in het water om deze kort te blancheren. Een minuut of 4 moet genoeg zijn. Proef even aan de boontjes of deze niet meer “groen” smaken.

Schep de boontjes en de erwten uit het water en kook de aardappels gaar in ditzelfde water. Als deze gaar zijn laat je ze afkoelen.

Snijd de komkommer in tweeën en verwijder het zaad uit het midden van een van de helften. De andere helft kun je terugleggen in de groentela. Snijd de halve komkommer in smalle repen, welke je vervolgens in kleine blokjes snijdt.

De cherrytomaatjes snijd je in vieren en de bosuitjes in dunne ringetjes.

Voor de avocado heb je een groot mes nodig. Hiermee snijd je de avocado doormidden, rekening houdend met de pit. De truc om de pit uit de avocado te halen is om het grote mes een stukje in de pit de “hakken” en dan het mes horizontaal te draaien (als de wijzers van een klok). Pel dan de dikke schil van de avocado, zodat je het vruchtvlees in reepjes en vervolgens blokjes kunt snijden.

Doe alle gesneden groenten, de aardappelen, de spekjes, de eieren en de slamelange in een grote slaschaal.

In een bakje maak je met de ingrediënten voor de dressing een lichtzure dressing aan.

Meng dit alles door elkaar en peuzelen maar!

Geen opmerkingen: