Al eerder meldde ik dat ik geen tarwe meer eet en volledig over ben op spelt. Zo ook met het brood. Eerder kocht ik het wel eens bij de supermarkt, maar dat vind ik echt niet lekker. Gelukkig is daar de bakker uit de buurt. * klein reclameblokje * Bij bakkerij Tom van Otterlo (Arnhem en De Steeg) hebben ze een super assortiment speltproducten. Speltbrood fijn, grof, spelt eierkoeken, speltpizza, speltcake, spelt krentenbrood, noem maar op! Ik ben heel erg blij met deze bakkerij en ik raad dan ook iedereen aan een keer wat lekkers te gaan halen. Ook als je wel tarwe eet hebben ze de lekkerste dingen! Kijk anders vast even op de site http://www.bakkerijtomvanotterloo.nl/ * einde reclameblokje *
Maar zelf bakken kan dus ook. In Nederland zijn speltmeel en –bloem niet goedkoop, maar in Duitsland kun je voor een kwart van de prijs allerlei soorten speltmeel en -bloem kopen. Je moet dan op zoek naar “Dinkelmehl” en je hebt keuze uit Vollkorn, type 1050, type 815, type 630 en type 405 (van grof naar fijn).
Voor dit recept heb ik een mix gemaakt van types 815 en 630.
Ingrediƫnten
300 gr speltbloem type 815
200 gr speltbloem type 630
1 zakje (16 gr) bakpoeder
300 ml (soja)melk
½ ei, eerst even klutsen
een beetje zout
1 el olie
2 el (zwarte) sesamzaadjes
optioneel: 1 zakje vanillesuiker
Meng eerst alle droge ingrediƫnten doorelkaar voordat je de melk, de olie en het halve ei toevoegt. Bewaar de andere helft van het ei nog even. Kneed alles tot een mooie gladde, elastische bal deeg. Laat het deeg even een kwartier tot een half uur rusten onder een droge doek op een plaats die iets warmer is dan de kamertemperatuur. Bijvoorbeeld in de buurt van de oven die je ondertussen vast laat voorverwarmen op 180 tot 200 graden. Haal de bakplaat er vast uit!
Na het rusten kneed je het deeg nog een keer kort door en verdeel het vervolgens in gelijke delen. Maak hiervan bolletjes. Afhankelijk van de grootte van je broodjes heb je nu 8 tot 12 bolletjes.
Bekleed je bakplaat met bakpapier en leg de deegbolletjes hierop. Let op dat je ze niet te dicht bij elkaar legt, want het deeg rijst nog tijdens het bakken en dan gaan de broodjes aan elkaar kleven. Bestrijk de deegbolletjes met het overgebleven halve ei en strooi hier de sesamzaadjes overheen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten