Glutenvrij stoofvlees à la Laura

Als je niet gluten- of tarwevrij eet sta je er vast niet bij stil in hoeveel producten en recepten tarwe of andere granen verwerkt zijn. Zeker in kant en klare producten zit vaak tarwe(zetmeel) als verdikkingsmiddel. Pas als je dit niet kunt of wilt eten merk je dat het in veel gevallen helemaal niet noodzakelijk is. Een voorbeeld hiervan is stoofvlees. 
Persoonlijk vind ik de kant en klare varianten niet lekker, dus maak ik het altijd zelf. Maar zoek eens een recept. In veel traditionele recepten doe je bloem over het vlees, voordat je het aanbraadt. Of er moet een plak ontbijtkoek in. Als experiment heb ik het eens weggelaten en voilà, geen probleem! Als uiteindelijk het eindresultaat te waterig is kun je binden met maizena, mocht je dat willen. Maar even laten inkoken op het eind werkt vaak ook voldoende.
Ik heb dus mijn eigen recept ontwikkeld, 100% geschikt voor mijn voedselintoleranties. En zoals voor stoofvlees altijd geldt: het kost meer tijd om het te maken dan om op te eten, maar het is het meer dan waard. Zó lekker!
Dit recept zou ruim voldoende moeten zijn voor 4 personen, maar wij maken het met zijn drieën makkelijk op.

Ingrediënten

700 g runder riblappen
1 grote ui
10 kruidnagels
6 kardemompeulen
1tl nootmuskaat
1tl venkelzaad
1tl paprikapoeder
1tl knoflookpoeder of 1 vers geperst teentje knoflook
3 runderbouillontabetten (let op dat hier geen tarwe inzit)
1,5 l kokend water
1 glas rode wijn
1 tl nigellazaad
1 tl kokosbloesemsuiker
1 el zonnebloemolie
Eventueel 2 el maizena, aangemaakt met koud water

Snijd het vlees in blokjes en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de olie op hoog vuur in een grote braadpan. Snipper de ui en fruit deze in de olie tot het glazig begint te worden. Voeg alle kruiden en zaden toe en bak ze even aan om de smaak vrij te laten komen. Bak kort het vlees mee. Als dit bruin begint te kleuren afblussen met de wijn. Laat het vuur nog even hoog staan, zodat de alcohol kan verdampen. Voeg dan het water toe. Als dit opnieuw kookt zet je het vuur laag. Laat het vlees met de deksel op de pan sudderen tot het makkelijk uit elkaar valt, maar minimaal 3 uur. Bepaal zelf of binden met maizena nodig is, inkoken kan ook. Zet dan het vuur weer  hoog en laat de deksel van de pan.

Serveer met frietjes of rode kool en aardappelpuree

Geen opmerkingen: