Ik hou enorm van bosvruchten, vers het allerlekkerst, maar uit de diepvries van de Duitse supermarkt (het goedkoopst) en die ene supermarkt hier die begint met een L en eindigt op -idl (ook niet duur) kun je ook niet missen. Bovendien, als je diepvriesfruit hebt ingeslagen kun je altijd wel snel iets lekkers maken. Even in een steelpannetje opwarmen, over een bol roomijs en je hebt een heerlijke “Eis und Heiß”. Makkelijker kan niet!
Maar nu dus een taart, een eenvoudig te maken, moeilijk van af te blijven bosvruchtenkruimeltaart. Hij is niet lactosevrij door de roomboter. Zelf heb ik hier geen last van, maar als je het kunt vinden kun je “shortning” gebruiken. Dat is een plantaardig vet dat in Amerika veel gebruikt wordt in gebak. Crisco is een van de merken die in Nederland op een paar plekken te vinden is. Het is minder smaakvol dan roomboter, maar heeft dezelfde werking. De suiker heb ik zelf vervangen door kokosbloesemsuiker, omdat ik daar minder last van heb dan van andere geraffineerde suiker.
Nou, lekker aan de bak! Alleen of met kids, deze taart garandeert een feestje!
Ingrediënten voor een taart van 8 flinke stukken
Voor de bodem:
65 gr. roomboter op kamertemperatuur
65 gr. suiker
135 gr. speltbloem
1 zakje bakpoeder
1 ei
1 vanillestokje
mespuntje zout
Voor de vulling: 400 gr. (diepvries) bosvruchten
eventueel 50 gr. suiker
Voor de kruimellaag: 75 gr. koude roomboter
100 gr. speltbloem
mespuntje zout
eventueel poedersuiker ter garnering
Extra nodig: Bloem om je werkblad te bestuiven
Een ingevette springvorm van ongeveer 26 cm. Een grotere vorm geeft een lagere taart
Een deegroller
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Meng in een kom of keukenmachine de suiker en de boter met de zadjes uit het vanillestokje tot gelijke massa. Voeg er er dan de bloem en bakpoeder bij. Als laatste voeg je het eitje en het snufje zout toe. Kneed het deeg nog even met de hand na, in het geval dat je een keukenmachine gebruikt en leg het nog een kwartiertje in de koelkast.
Maak ondertussen de kruimellaag door de speltbloem met het zout door de koude boter heen te knijpen met je vingers. Gebruik hiervoor niet de keukenmachine, dan krijg je geen mooie kruimels. Als alle speltbloem en de boter een kruimelig geheel vormen is het goed. Knijp niet te lang, want dan wordt de boter te warm en worden de kruimels alsnog een deegbal.
Haal het deeg voor de bodem uit de koelkast en bestuif je werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5mm dikte. Bekleed hiermee de springvorm, die je van te voren hebt ingevet.
Als ook de rand bekleed is met deeg vul je de vorm met de diepvries bosvruchten, waarna je de kruimels over de taart verdeelt.
Bak de taart in ongeveer 50 minuten mooi goudbruin. Even af laten koelen, een klein laagje poedersuiker om het af te maken en dan je best doen om niet de hele taart in een keer op te eten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten