Comfortfood a.k.a. huisgemaakte Chinese tomatensoep

Eten bij de chinees is heerlijk. Afhalen of laten bezorgen, nog beter! Maar ja, die darmen hè…bij de meeste restaurants gebruiken ze ve tsin en dat gaat niet goed in mijn lijf.
De babi pangang kan ik nog wel missen en de nasi maken we gewoon zelf. Trouwens écht chinees eten lijkt niet eens op de gerechten die bij de Indo-Chinese restaurants in Nederland op de kaart staan. Maar wat ik er wel altijd echt lekker vond was de Chinese tomatensoep. Zo lekker zoet!



Dat moet ik toch ook zelf kunnen? In dit geval ben ik niet zelf gaan experimenteren, maar ben ik gewoon op internet gaan zoeken. Gelukkig was het allemaal lang niet zo ingewikkeld als ik van te voren verwachtte. Op Smulweb staan verschillende versies van dit recept, waar ik na een paar keer koken een fijne variant van heb weten te maken.
Het is snel, makkelijk en echte verwennerij. Mijn comfortfood, zelfs op de warme dagen in het jaar.

Ingrediënten voor een grote pan soep (ong. 6 pers)500 ml gezeefde tomaten
1 blik tomatenblokjes
1 lt kokend water
2 bouillonblokjes
1 ui
2 tenen knoflook
1 tl sambal badjak
1,5  tl gemberpoeder (djahe)
1 tl citroengraspoeder (sereh)
3 el azijn
5 el ketjap manis (de witte jerrycan van A-brand)
6 el suiker (kokosbloesem- of palmsuiker)
1 el maizena
1 normale portie rijstnoedels (handjevol)

Vulling/garnering (optioneel):
3 eieren
taugé

Snijd de ui en de knoflook fijn en fruit deze aan in de pan met een beetje olie. Als de uien glazig beginnen te worden voeg je de gezeefde tomaten en tomatenblokjes toe. Vervolgens verkruimel je de bouillonblokjes en giet je het kokend water erbij. Koud water kan ook, maar dan duurt het langer voordat je soep weer warm is.

In een apart bakje meng je de azijn, ketjap, suiker, gemberpoeder, citroengraspoeder en de sambal tot een papje. Als de soep goed warm is voeg je het papje aan de pan toe, zodat de suiker goed op kan lossen. Laat even doorkoken. Proef na een paar minuten of je vindt dat er nog iets mist. Voeg naar smaak nog een of meer van de ingrediënten van het papje toe.

Ondertussen maak je van de eieren een lekkere luchtige omelet, welke je in kleine stukjes snijd na het bakken.
Als de soep kookt voeg je de rijstnoedels toe om deze mee te laten koken tot ze gaar zijn. Hier komt wat zetmeel vanaf dus het kan zijn dat de maizena overbodig is om de soep wat dikker te maken. Dat kun je op dit punt zelf beslissen. Doe je het wel, los dan de maizena op in een kopje koud water en voeg dit al roerend toe aan de soep. Het is belangrijk dat je roert, omdat je anders een rare klont in je soep krijgt.

Voeg als laatste de taugé toe en roer nog even om. Nu kun je al opscheppen! Alleen nog even de stukjes omelet erover/erdoor en dan aan tafel.
Eet smakelijk!


Geen opmerkingen: